събота, 19 септември 2009 г.

Дюкански рецепти

Рецепти за 4 фази :
> за 1-ва фаза - червени
> за 2-ра фаза - зелени
> за 3-та фаза сини
> за 4-та фаза лилави

1-ва фаза

АЙС ЧАЙ

1 пакетче зелен чай
1 чаша вода за запарване
2-3 ледчета
половин лимон
Чая се запарва 3-5 минути. Излива се върху ледените кубчета. Прибавя се сока на половин лимон. По желание можеш да прибавиш и подсладител (без подсладител става по- свеж)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ТРИЧАВИ ФИЛИЙКИ

3 с.л. овесени трици
2 с.л. кисело мляко
фолио
Млякото и триците се разбъркват и се разстилат върху фолиото. След това се пекат на 150-200 градуса във фурна. Пекат се до златисто. Използването на фолио е за улеснение,тъй като с него може по-лесно да се отлепи филийката-просто се обелва. Получената филийка може да се консумура самостоятелно или с нея да се направи сандвич.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ С ЛИМОНОВ СОК

2 пилешки бутчета,
половин лимон,
червен пипер,
черен пипер,
суха чубрица
Обезкостете бутчетата, махнете им кожата и ги начукайте с дървено чукче да станат като пържолки. Посолете ги, натрийте ги с черен и червен пипер и стрита чубрица и ги поръсете с лимоновия сок. Оставете ги да престоят 4 часа и ги изпечете на скара. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ЯЙЧЕНА САЛАТА В ШУНКА

2 белтъка
извара
кисело мляко

шунка
Варените белтъци се намачкват с вилица, прибавя се изварата и киселото мляко. Разбърква се хубаво и се слага на парче шунка, която се завива на руло.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ТРИЧАВИ ПАЛАЧИНКИ

1 с.л. житни трици ,
2 с.л. овесени трици,
1 белтък,
1 с.л. обезмаслена извара.
Размесва се всичко и се изсипва в тефлонов тиган. Може да се консумира само веднъж дневно.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

СУПА 'БУЛКА'

Продукти за 2 порции:
половин варено пиле (бялото месо) + булюнчто
4 белтъка
подправки на вкус
магданоз
кисело мляко

лимонов сок
Слагате пилето да ври в литър-литър и половина вода.Чуквате яйцата във врящия бульон /без да разбърквате/.Оставяте ги да врат 4-5 мин.Сервирате, като гарнирате с подправки на вкус, кисело мляко за сгъстяване /може да играе ролята за застройка/, лимонов сок и поръсвате със ситно нарязан магданоз.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ЯЙЦА С МЛЯКО

3 белтъка
50 гр. прясно мляко

чесън на прах,
червен пипер
Печете на тефлонов тиган до зачервяване. Вкусът става много нежен и приятен. Може да го направите като омлет и да сложите по средата шунка или извара или пък и двете примерно.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ТРИЧАВИ КЮФТЕНЦА

1 белтък
3 с. л. овесени трици
150 гр. извара
100 мл. вода
кимион
черен пипер
Овесените трици се накисват в топла вода за около 10 минути. Белтъка се разбива и се смесва с изварата, добавят се и триците с подправките. „Пържат“ се на тефлонов тиган. Можеш да ги хапнах с кисело мляко с чесън .Това е количество за 2 дни.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

СТУДЕНО ПРЕДЯСТИЕ ОТ 3 ВИДА МЕСО

6-7 парченца пилешка или пуешка шунка
пилешки пържоли, леко начукани с дървено чуке
половин кг. пилешка, пуешка или телешка кайма
1 белтък
черен пипер
кимион
шарена сол
В продълговата форма за печене редя парчетата шунка, като малко се застъпват. Нареждам пилешките пържоли на дъното на формата, върху шунката. В купа омесвам хубаво каймата, разбитият белтък и подправките. Редя върху пържолите. Формата “запечатвам” с алуминиево фолио. За да стане по-сочно ястието, може да престои така една нощ в хладилника. Пека в предварително загрята на 170 градуса фурна в продължение на час – час и 15 минути /последните 20-ина минути може само отдолу/. Изваждам от фурната, докато още е горещо, сгъвам използваното вече фолио, така че да покрие ястието отгоре и нареждам тежести, за да го приплескат. Като изстине, обръщам в чиния и режа на филийки. Слагам това което не мога да изям в кутия и в хладилника. Обядвам с него 4 дни.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ЗАБУЛЕНИ ЯЙЦА

2 бр. белтъка
кофичка и половина кис. мляко
извара
чесън на прах
червен пипер
Кипваме вода в малка тенджерка. Като заври водата, счукваме внимателно двете яйца едно по едно във врящата вода. Ако искате да бъдат с рохък жълтък, ги изчакайте 3 минути и с решетъчна лъжица ги извадете. Преди това направете соса от киселото мляко с малко чесън на прах. Слагате в чинийката двете добре изцедени яйца и отгоре заливате със соса. Поръсвате с извара и червен пипер.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

РЕЦЕПТА AvAnA (тричави хлебчта)

3 с. л. овесени трици
3 с. л. кисело мляко

1 белтък
Това всичкото го разбърках в една пласмасова купичка за микровълнова и като стана еднородна смес я мушнах купичката за 3 мин. и половина в микровълновата на най-силната степен. После обърнах филийката от другата страна – да се поизсуши. Може да се добави и малко извара.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


ПИЛШКИ ШНИЦЕЛИ ПО ДЮКАНСКИ

400 грама варено пиле + больона
1 белтък
3 л. трици
1 л. кисело мляко
сода на върха на л.
черен пипер
червен пипер
кимион.
Вареното пиле се реже на малки късчета. Всичко се смесва в съд, докато се получи доста гъста каша. Загрява се тефлонов тиган. С една лъжица се изсипва в тигана, стават малки шницелчета, "пържат" се без мазнина, обръщат се и се изваждат.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ЯЙЦА С ШУНКА

4 белтъка
4 с. л. извара
кубчета шунка
черен пипер
Разстелете изварата на дъното на 4 формички. Добавете шунката. Покрийте с по 1 суров блтък, поръсете с черен пипер. Варете на водна баня, докато белтъците се втвърдят.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ЛИМОНОВИ МЪФИНИ

3 с.л. овесени трици
1 белтък
2 с.л. кисело мляко
1 с.л. извара
половин ч.л. бакпулвер
настъргана кора от 1/4 лимон
подсладител
Разбиват се яйцата с изварата и подсладителя. Добавят се бакпулвера, разтворен в киселото мляко, триците и лимоновата кора. Пекат се 20-тина минути на 200 градуса във формички с хартия/фолио. Надуват се почти двойно.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ПИЛЕШКА СУПА

250 гр. филе от пиле
1,5 л. вода.
Чесън на прах
белтък
магданоз
лют пипер
черен пипер
1 л. кисело мляко
Сварява се филе от пиле предварително нарязано на малки парченца в около 1,5л вода.. Пяната се обира. Поръсва се с чесъна на прах. и се слага белтъка. Прибавя се нарязан магданоз , лют и черен пипер.Сервира се с лъжица кисело мляко.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ОМЛЕТ

3 белтъйа
100 гр. извара
кубчета шунка
Смесваме 3 белтъка с изварата и шепичка ситно нарязани кубчета шунка и рзбъркваме леко. Така сместа я приготвяме на микровълнова фурна.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




Няма коментари:

Публикуване на коментар